Toegang tot bankdiensten is essentieel in onze moderne samenleving. Om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een basisbankrekening, heeft de Belgische overheid de “Basisbankdienst” ingevoerd. Recent heeft de federale regering echter besloten de toegangsvoorwaarden te versoepelen, waardoor meer mensen gebruik kunnen maken van deze dienst. Vanaf 1 december 2024 veranderen de regels en in deze blogpost bespreken we wat dit concreet betekent.
Wat is de Basisbankdienst?
De Basisbankdienst is een wettelijke regeling in België die ervoor zorgt dat iedere particulier die in de Europese Unie verblijft, minstens één zichtrekening kan hebben. Deze rekening, met bijbehorende debetkaart, maakt het mogelijk om essentiële financiële verrichtingen uit te voeren, zoals geld storten, afhalen, overschrijvingen doen en betalingen verrichten. Dit alles is beschikbaar tegen een vast jaarlijks tarief. Hierdoor is het een toegankelijke optie voor mensen met beperkte financiële middelen.
Nieuwe versoepelde toegangsvoorwaarden vanaf 1 december 2024
Vanaf 1 december 2024 worden de toegangsvoorwaarden voor de Basisbankdienst in België versoepeld, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van deze dienst. De belangrijkste veranderingen zijn:
- Verhoging van het maximumbedrag op rekeningen:
Het maximumbedrag dat particulieren op hun rekeningen mogen hebben om in aanmerking te komen voor de Basisbankdienst wordt verhoogd van 6.000 naar 10.000 euro. Dit betekent dat je tot 10.000 euro op je rekeningen mag hebben staan zonder je recht op de Basisbankdienst te verliezen.
- Invoering van een indexeringsmechanisme:
Het jaarlijks gemiddelde gecumuleerde creditsaldo van 10.000 euro wordt voortaan jaarlijks aangepast aan de consumptieprijsindex. Dit zorgt ervoor dat het bedrag meegroeit met de inflatie en relevanter blijft in de toekomst. Het nieuwe bedrag wordt elk jaar voor 16 december bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en gaat in op 1 januari van het volgende jaar.
Waarom zijn deze veranderingen belangrijk?
Deze aanpassingen zijn significant omdat het oorspronkelijke maximumbedrag van 6.000 euro al sinds 2007 niet meer was herzien. Door de verhoging naar 10.000 euro en de invoering van een indexeringsmechanisme, zorgt de overheid ervoor dat de Basisbankdienst ook in de huidige economische omstandigheden toegankelijk blijft voor wie het nodig heeft. Dit is belangrijk in de strijd tegen financiële uitsluiting.
Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen?
Hoewel de regels versoepeld zijn, zijn er nog steeds bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen om gebruik te kunnen maken van de Basisbankdienst:
- Geen andere zichtrekening of Basisbankdienst:
Je mag nog geen zichtrekening hebben bij een andere bank in België, of al gebruikmaken van een Basisbankdienst.
- Maximumbedrag op rekeningen:
Je jaarlijks gemiddelde gecumuleerde creditsaldo op alle rekeningen mag niet meer bedragen dan 10.000 euro (voorheen 6.000 euro).
- Beperkte consumentenkredieten:
Je mag geen consumentenkrediet hebben afgesloten voor een bedrag van meer dan 6.000 euro, tenzij dit krediet wordt meegeteld bij het saldo van 10.000 euro op je rekening.
Hoe vraag je de Basisbankdienst aan?
Als je voldoet aan de bovenstaande voorwaarden, kun je de Basisbankdienst aanvragen bij een bank naar keuze. De bank zal je vragen om een formulier in te vullen waarmee ze kunnen controleren of je in aanmerking komt. De bank is verplicht je aanvraag in behandeling te nemen, tenzij je niet voldoet aan de voorwaarden of in strijd handelt met de wetgeving over witwasbestrijding en terrorismefinanciering.
Wat kost de Basisbankdienst?
De Basisbankdienst is beschikbaar tegen een jaarlijks maximumtarief van 19,24 euro (vanaf 1 januari 2024). Dit bedrag omvat een onbeperkt aantal elektronische verrichtingen binnen de Europese Unie en tot 36 manuele verrichtingen per jaar. De kosten voor het openen, beheren, en eventueel sluiten van de rekening zijn ook inbegrepen.
Conclusie
De nieuwe versoepelde voorwaarden vanaf 1 december 2024 maken de Basisbankdienst veel toegankelijker. Door de verhoging van het maximumbedrag op rekeningen en de jaarlijkse aanpassing van dit bedrag aan de inflatie, zorgt de Belgische overheid ervoor dat meer mensen toegang krijgen tot de financiële diensten die zij nodig hebben in de huidige samenleving.
Hamme,
7 oktober 2024