Overnames (M&A)
Overnamebegeleiding
Of u nu een onderneming wil overnemen of overlaten door de overdracht van de activa (assetdeal) of de aandelen (sharedeal): we staan u bij vanaf de eerste contacten met een potentiële koper of verkoper tot de closing van de overname. We maken, reviseren en onderhandelen waterdichte contracten gedurende het gehele traject: NDA (Non Disclosure Agreement), LOI (Letter of Intent), SPA (Share Purchase Agreement), Closing Memorandum,… Ook zorgen we voor een naadloos verloop van de Due Diligence. En dat steeds in overleg met uw eigen accountant, financieel adviseur en de financiële adviseurs of revisoren waarmee we samenwerken.
Due Diligence
Een Vendor Due Diligence is een must wanneer u een onderneming wenst te verkopen. In een veilige digitale dataroom archiveren we alle informatie en documenten van uw bedrijf. Een uitgebreide lijst, afhankelijk van de specifieke activiteiten van uw bedrijf. Zo komen we tot een complete screening van uw bedrijf en sporen we mogelijke juridische risico’s op. Nadien krijgt u een uitgebreid Vendor Due Diligence Report, waarmee we samen aan de slag gaan om uw bedrijf verkoopsklaar te maken. Zo vermijden u en uw potentiële koper onaangename verrassingen. Bovendien verkleint een grondige vendor due diligence de kans op onderhandelingen over de prijs drastisch.
Bestuurder en aandeelhouder
Geschillen
In een onderneming hebben aandeelhouders en bestuurders elk hun rechten en plichten. Soms komt het tot onenigheid. Dan bieden diverse preventieve of curatieve mechanismen een oplossing, denk maar aan de gedwongen overname van aandelen (uittreding of uitsluiting). Gerechtelijke procedures zijn gelukkig niet altijd nodig. Als aandeelhouder hebt u bijvoorbeeld recht tot inzage van de boekhouding en vraagstelling tijdens de algemene vergadering. Wij geven u tijdig gespecialiseerd advies om onaangename gevolgen te vermijden, zodat we -nog vooraleer een betwisting ontstaat- uw strategie mee kunnen bepalen. Het is precies deze fase die winst of verlies kan uitmaken indien er zou worden geprocedeerd. Dàt is onze meerwaarde.
Familiaal vermogensrecht
U hebt een onderneming (waarbij uw partner al dan niet medeaandeelhouder is) en het komt tot een scheiding of relatiebreuk. Ook in deze familierechtelijke dossiers staan we u bij. We leggen hierbij de focus op de link tussen familiaal vermogensrecht en ondernemen. We adviseren ook familiale ondernemingen zowel om de vermogensstructuur te optimaliseren als in geval van betwistingen.
Contracten
Opmaak contracten
Een goed opgesteld contract is goud waard. Overnamedeals, samenwerkingsverbanden, handels- of burgerlijke contracten, arbeidsovereenkomsten, aannemingscontracten, algemene verkoopsvoorwaarden of andere. Vooraf uw overeenkomsten laten opstellen of nakijken door een specialist, biedt u een grote meerwaarde en vermijdt grotendeels een gerechtelijke procedure in de toekomst. Met duidelijke clausules sluit u verschillende interpretaties van de rechtbanken uit. We staan u bij voor de onderhandeling van belangrijke zakendeals, stellen de contracten op en adviseren u over uw rechten en plichten.
Contractuele geschillen
Wanneer in de samenwerking met uw klant een dispuut ontstaat, is het van groot belang tijdig juridisch advies te vragen. De eerste communicaties maken zo vaak het verschil: verba volent, scripta manent. Zo voorkomt u handelingen die in een later stadium voor de rechtbank faliekant uitkomen. Als het al zover moet komen, want wij trachten steeds een minnelijke oplossing te bereiken. Mocht dit niet lukken, staan we u bij tot in de rechtbank. Wacht vooral niet tot het te laat is, zelfs als er nog geen vuiltje aan de lucht is. U bent welkom om u te bevragen over uw juiste rechten en plichten in een overeenkomst.
Handelshuur
Als u een eigen zaak hebt en een gebouw huurt om uw handelsactiviteit in onder te brengen, dan geniet u een specifieke bescherming als handelshuurder. In dat geval zijn namelijk de specifieke regels voor de handelshuur van toepassing. Bij Flex Advocaten komt u er alles over te weten. Ook voor andere huurcontracten zoals woninghuur, huur van magazijnen, opslagplaatsen en pop-ups kan u bij ons terecht.
Ontslagrecht
U voelt een ontslag aankomen of u wenst een werknemer te ontslaan, wij helpen u om de juiste juridische stappen te zetten. We beoordelen de ontslagsituatie en geven u gedegen advies, of het nu om een onstlag om dringende reden, opzeg of bijvoorbeeld een discussie over een niet-concurrentiebeding gaat. Indien gewenst onderhandelen we met uw werkgever of werknemer over de voorwaarden.
Distributieovereenkomsten
Wij helpen u met het opstellen van distributieovereenkomsten (alleenverkoopovereenkomsten, doorverkoopovereenkomsten, franchisecontracten,…) Hierbij gaan we na wat beide partijen juist op het oog hebben, stellen we een overeenkomst op die lang werkbaar blijft en waarbij u juridisch stevig bent ingedekt. Zo bent zowel u als uw handelspartner zeker van toekomstige handel.
Aansprakelijkheid
Bouwgeschillen
We staan aannemers, onderaannemers en bouwheren bij indien er problemen ontstaan op een werf. Werk dat niet goed of niet tijdig werd uitgevoerd, schadegevallen op de werf, discussies over de afrekening of meetstaten, enz… Zeker als aannemer is het aangeraden tijdig de juiste acties te nemen en met kennis van zaken te communiceren met de andere actoren in het bouwproces.
Transport -en verkeersrecht
Bent u transporteur of deed u een beroep op een transporteur en is er iets verkeerd gelopen? We staan u bij bvb. in geval van verlies of beschadiging van lading, verkeerde afleveringen van goederen, fraude, verkeersinbreuken en schadegevallen. We garanderen u een gedegen expertise in het transportrecht, het CMR-verdrag in het bijzonder, zodat we u kunnen adviseren in alle schadegevallen op het Europees grondgebied.
Verzekeringsdisputen
Een verzekeraar kan soms verrassend uit de hoek komen en dekking weigeren wanneer u dat niet verwacht. Ook discussie over de begroting van schade komt zeer vaak voor. We gaan in deze gevallen grondig na wat uw rechten zijn en brengen uw verzekeraar desnoods voor de rechtbank om uw rechten af te dwingen.
Onderneming in moeilijkheden
Bestuurder en aandeelhouder
Als u onderneemt, hebt u verantwoordelijkheden. Dit gaat gepaard met eventuele aansprakelijkheden. Flex staat u hierin bij. We adviseren u om uw aansprakelijkheid (bestuurders- en/of oprichtersaansprakelijkheid) zo goed mogelijk in te schatten en staan u bij in geval uw aansprakelijkheid in het gedrang komt.
Ondernemingsstrafrecht
We beheersen verschillende aspecten van het strafrechtelijk ondernemingsrecht. Hierbij verdedigen we zowel beklaagden als benadeelden. En dit voor bedrijven en fysieke personen. Denk hierbij aan: financiële fraude, misbruik van vennootschapsgoederen, witwassen van geld, faillissementsmisdrijven, fiscale delicten of sociale misdrijven.
Gerechtelijke reorganisatie
Even in financiële moeilijkheden? We staan voor u klaar. Want wist u dat dankzij een periode van opschorting tijdelijke bescherming geniet tegen uw schuldeisers? We kunnen de continuïteit van uw zaak redden door een minnelijk akkoord, reorganisatieplan of overdracht. Samen met uw boekhouder bereiden we uw dossier voor en verdedigen we uw verzoek bij de rechtbank.
Ook indien u schuldeiser bent van een gefailleerde of een onderneming onder gerechtelijke reorganisatie (WCO) staan we u bij en gaan we de mogelijkheden na om uw vordering maximaal in te vorderen.
Faillissement
Soms gebeurt het dat u als zelfstandige niet meer in staat bent om de financiële verplichtingen van uw zaak na te komen. Dit is een situatie waarin uw onderneming de rekeningen structureel niet meer kan betalen. Maar ook hier mag u rekenen op onze deskundige ervaring in faillissementen. Ook de schuldeisers die geconfronteerd worden met het faillissement van een debiteur staan we bij om hun rechten te laten gelden. Zij kunnen dikwijls meer ondernemen dan ze weten.
Oprichting
U gaat een nieuwe zaak oprichten. Eenmanszaak of vennootschap? Wij helpen u bij uw keuze, samen met uw boekhouder of fiscaal adviseur. De keuze is belangrijk en dient gericht te zijn op uw concrete behoeften. Eens u een weloverwogen beslissing heeft genomen, kunnen wij u bijstaan doorheen de opstartprocedure.
Als u samenwerkt in een vennootschap met andere mensen, is het belangrijk na te denken over de afspraken die op papier moeten komen in de statuten of een aandeelhoudersovereenkomst. Denk aan volgrecht, volgplicht, overdrachtsbeperkingen, regeling bij overlijden, rechten om bestuurders aan te duiden, winstverdeling en dergelijke meer.
Herstructurering of stopzetting
Wanneer een vennootschap niet langer actief is, dient zij te worden ontbonden en vereffend. Aan de vereffenaar komt een delicate taak toe, gezien vennoten en schuldeisers rekenen op een correcte afwikkeling. Zeker bij deficitaire vereffeningen moeten de verplichtingen bij de rechtbank nauwkeurig opgevolgd worden. Wij kunnen advies verlenen in het kader van ontbinding en vereffening, alsook bij herstructurering van vennootschappen, fusie of splitsing.