Flex Advocaten

Vennootschapsrecht

Gewijzigde drempelwaarden voor kleine en micro-ondernemingen

Bent u een kleine onderneming of een micro-onderneming? Of nog belangrijker – bent u een onderneming die hier tot op heden net buiten viel? Dan is het belangrijk om onderstaande blogpost even goed na te lezen! De criteria zijn namelijk gewijzigd en zijn reeds van toepassing op het huidige boekjaar. Een recente wet van 27 maart 2024 verhoogde de drempelwaarden in het algemeen met 25%. Het betreffende artikel 1:24 WVV werd in deze zin aangepast. Omdat de drempels zijn verhoogd, zal er een toename zijn in het aantal ondernemingen die hieronder vallen. De grootte van de onderneming is essentieel om te bepalen welke wettelijke regimes van toepassing zijn. Zo kunnen kleine en micro-ondernemingen genieten van bepaalde boekhoudkundige en fiscale voordelen zoals gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing of vereenvoudigde boekhouding.

  1. Gewijzigde drempelwaarden kleine vennootschap

Kleine vennootschappen zijn vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die op balansdatum van het laatste afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:

  • Jaaromzet (exclusief btw): €11.250.000
  • Jaargemiddelde personeelsbestand: 50
  • Balanstotaal: €6.000.000

Ter vergelijking: onder de voorgaande regeling waren deze drempels respectievelijk €9.000.000 omzet, 50 personeelsleden, en €4.500.000 balanstotaal.

Als één van deze grenzen wordt overschreden gedurende twee opeenvolgende boekjaren, kan de vennootschap niet langer als een kleine onderneming worden beschouwd.

  • Gewijzigde drempelwaarden micro-vennootschap

Een micro-vennootschap is een kleine vennootschap met rechtspersoonlijkheid die geen dochtervennootschap of moedervennootschap zijn en die op de balansdatum van het laatste afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:

  • Jaaromzet (exclusief btw): €900.000
  • Jaargemiddelde personeelsbestand: 10
  • Balanstotaal: €450.000

Ter vergelijking: onder de voorgaande regeling waren deze drempels respectievelijk €700.000 omzet, 10 personeelsleden, en €350.000 balanstotaal.

Ook hier geldt dat de vennootschap niet langer als micro-onderneming zal worden beschouwd van zodra één van deze grenzen in twee opeenvolgende boekjaren wordt overschreden.

  • Inwerkingtreding

Opgelet: de nieuwe criteria zijn reeds van toepassing op alle boekjaren die beginnen na 31 december 2023. De vernieuwde grenzen zijn bijgevolg al van kracht voor een onderneming die haar boekhouding bijvoorbeeld op kalenderjaarbasis voert (dus startende op 1 januari 2024).

  • Wat met het consistentiebeginsel?

Op grond van het consistentiebeginsel past het WVV normaal gezien het principe van uitgestelde werking toe. Een vennootschap die volgens de oude criteria groot was, maar onder de nieuwe criteria tot de kleine vennootschappen zou behoren, zouden volgens dit beginsel pas twee jaar na de invoering als klein kunnen worden beschouwd. De wetgever wou dit echter voorkomen en heeft om die reden een recente wetswijziging doorgevoerd. Voor het eerste boekjaar dat start na 31 december 2023, moet nu alvast bekeken worden of de vennootschap op de balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar meer dan één van de nieuwe criteria overschrijdt. De regel van uitgestelde werking is derhalve eenmalig buiten toepassing gesteld. Een vennootschap die vroeger groot was maar onder de huidige regels klein is, kan onmiddellijk als een kleine vennootschap worden beschouwd. Houd bovenstaande regeling dus zeker in gedachten wanneer u gebruik wenst te maken van bepaalde vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing of andere vrijstellingen die voorzien in een gunstigere regeling voor kleine of micro-vennootschappen

Hamme,

1 oktober 2024

Nieuwe versoepelingen voor de Basisbankdienst.

Toegang tot bankdiensten is essentieel in onze moderne samenleving. Om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een basisbankrekening, heeft de Belgische overheid de “Basisbankdienst” ingevoerd. Recent heeft de federale regering echter besloten de toegangsvoorwaarden te versoepelen, waardoor meer...

Gewijzigde drempelwaarden voor kleine en micro-ondernemingen

Bent u een kleine onderneming of een micro-onderneming? Of nog belangrijker – bent u een onderneming die hier tot op heden net buiten viel? Dan is het belangrijk om onderstaande blogpost even goed na te lezen! De criteria zijn namelijk...

Environmental, social and governance voor KMO’s: een ver-van-mijn-bedshow?

U hebt ongetwijfeld al eerder gehoord van ESG: environmental, social and governance. Het concept laat toe de duurzaamheids- en maatschappelijke impact van ondernemingen en organisaties te beoordelen. De Europese ESG-standaarden willen een klimaatvriendelijke en sociaal-ethische manier van ondernemen stimuleren, en...